A Bakony látnivalói

10 tipp bakonyi látnivaló kirándulni vágyóknak

A Bakony a Dunántúl egyik lenyűgöző hegységrendszere, mely rengeteg kincset rejt. Gyönyörű természeti csodáival és változatos látnivalóival kiérdemelten vonzza a természetbarátok és a turisták figyelmét egyaránt. Ebben a cikkben felfedezzük a Bakony különleges nevezetességeit és elkalauzolunk egy varázslatos utazásra ennek a hegyvidéknek a szívébe.

1. Zirci apátság

Az utazásunkat a Bakony központjában, Zircben kezdjük. Az egyik legfontosabb látnivaló a Zirci apátság, melyet a ciszterci rend támogatója, III. Béla király alapított 1182-ben. Az apátság impozáns épületegyüttese és gyönyörű kertjei lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak. Fedezd fel a múltat az apátság múzeumában, mely gazdag történelmi és művészeti kincseket rejt.

zirci apátság

Fotó forrása: Wikipédia

2. Csesznek vára

A Bakony egy másik kihagyhatatlan látnivalója a Csesznek vára. A vár a 13. században épült és impozáns helyen magasodik a környező táj felett. A várból csodálatos kilátás nyílik a Bakony hegyeire és völgyeire. Kellemes séta vezet a vár romjaihoz, és közben felfedezhetjük a középkori Magyarország történelmét.

Fotó forrása: Wikipédia

3. Római-fürdő

Bakony egyik legimpozánsabb és legkedveltebb természeti csodája megtalálható a Bakonynána és Jásd között elterülő Római-fürdő területén. A Gaja-patak csodálatos vízesése után, hatalmas sziklafalak között folytatja útját.

A szurdok alján, a víz lezúdulásával kis medencék alakultak ki, amelyeket állítólag a rómaiak is használtak fürdőhelyként, ezért kapta a hely a Római-fürdő nevet. Bár a pontos valóságalapja a legendának vitatott, de azt tudjuk, hogy a közeli Jásd környékén több római villagazdaság működött, ami a római jelenlétet bizonyítja a környéken.

A természeti csoda mellett a Római-fürdő környékén kialakított pihenőhely is vonzza a látogatókat. Asztalok, padok, esőház és tűzrakóhely áll rendelkezésre, hogy a kirándulók kényelmesen pihenhessenek és élvezhessék a környezet nyújtotta szépséget.

Bakonynána

Fotó forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

4. Kőris-hegyi kilátó

A Vajda Péter kilátó a Bakony legmagasabb pontján, a 709 méter magas Kőris-hegy csúcsán büszkén áll. Az eredeti kilátót már 1920-ban felépítették, majd 1962-ben újjáépítették, és legutóbb 2002-ben teljes felújításon esett át. A három emeletes kilátóból lenyűgöző panoráma tárul elénk, melyen a Bakony legmagasabb csúcsai és a Kisalföld látképe bontakozik ki. A Kőris-hegy „koronájaként” ott áll mellette a polgári légi irányítás hatalmas, hófehér radargömbje, amelyet több tíz kilométerről is könnyen felismerünk.

A hegytetőn kialakított tűzrakó- és pihenőhely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy megpihenjenek és élvezzék a csodás panorámát. Az Országos Kéktúra útvonala is érinti a kilátót, így az idelátogató túrázók is ámulatba ejtő kilátásban lehetnek részesei.

kőris-hegyi kilátó

Fotó forrása: bakonybel.kornyek.hu

5. Látnivalók Veszprémben

A Bakony látnivalói nem csak természeti csodákban merülnek ki. A Hegység kapujában fekvő Veszprém, a megyeszékhely is gazdag felhozatallal vár minket. Fedezze fel a felújított Várnegyed szűk utcáit és patinás épületeit, a Veszprémi Állatkert izgalmas világát, vagy éppen a megyeszékhely színes programkínálatát. A kultúra szerelmesei a 2023-as évben különösen el vannak kényeztetve, hiszen a város és a régió viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, amely még bőségesebb kínálattal kecsegtet.

veszprémi vár

Fotó forrása: pixabay.com

6. Szentgáli-kőlik barlang

A Szentgáli-kőlik egyike Magyarország fokozottan védett barlangjainak, amely a Bakony hegységben található. A dolomitban kialakult barlang Magyarország második leghosszabbja. A turista útikalauzokban is szerepel, így kíváncsi utazók is felfedezhetik ezt a különleges üreget.

A barlang járatainak hossza 420 méter, és mélysége 39 méter. A bejárat DNy-ra néző, 4,2 méter széles, 2,5 méter magas, és egy vasajtóval lezárt, részben beomlott sziklaeresz őrzi a barlang bejáratát. Az üreg leginkább keskeny hasadékszerű és magas járatokból áll, amelyek a közel vízszintesen települt felső triász fődolomit vastagpados kőzetében képződtek. Kialakulásukhoz számos szerkezeti vonal és törésvonal járult hozzá, és az omlással keletkezett kis termek különleges jelenséget alkotnak. Valószínűleg ezek keveredési korrózió hatására jöttek létre, és tovább gazdagítják a barlang szépségét és érdekességét.

szentgáli kőlik barlang

Fotó forrása: programturizmus.hu

7. Cuha-szurdok

A Cuha-szurdok a Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye, melynek varázsa a festői Cuha-patak mentén és a Zirchtől Vinyéig terjedő híres völgyében rejlik. E különleges helyszín egy rövidebb szakasza Porva-Csesznektől Vinyéig vezet, és kiválóan alkalmas kerékpáros és gyalogtúrákra, ami ideálissá teszi a kezdő túrázók és családok számára is.

Az út mentén több ponton találkozunk a patak keresztezésével, de ez csak nagyon esős időben okozhat némi kihívást. Egyébként a mederben elhelyezkedő kövek segítségével könnyedén átkelhetünk a patakon. Az út nagy része az egykori Bakonyvasút mentén vezet, amely Magyarország egyetlen műemlék vasútvonala volt. Így megcsodálhatjuk több alagút ki- és bejáratát, valamint áthaladhatunk a lenyűgöző Gubányi Károly vasúti viadukt alatt is.

A túraútvonalon különféle tűzrakó- és pihenőhelyek is találhatók, így lehetőség nyílik egy jó bográcsozásra vagy szalonnasütésre is, akár egy nagyobb baráti társasággal együtt. A Cuha-szurdok valóban különleges környezetet nyújt a természet és a történelmi vonatkozások iránt érdeklődőknek egyaránt, és felejthetetlen élményekkel gazdagítja az ide látogatókat.

cuha völgy

Fotó forrása: bakonycentrum.hu

8. Cuha-völgyi vasút (Bakonyvasút)

A Bakony látnivalói közül kicsit kilóg a Cuha-völgyi vasút, ugyanis ezt a látványosságot nem csak külső szemlélőként csodálhatjuk meg, hanem utasként is élvezhetjük az elénk táruló látványt.
Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasútvonala a MÁV 11-es számú vonal, amely a Győr-Veszprém vonalon fut, Bakonyszentlászló és Veszprém között.

A szakaszt 1896-ban nyitották meg a forgalom előtt. Az építési munkálatok során kimagasló teljesítményt nyújtott a fiatal mérnök, Gubányi Károly, akit egy viaduktról neveztek el a vonalon. A vonatok Porva-Csesznek és Vinye között haladnak három alagúton és két viadukton keresztül a festői Cuha-patak völgyében. A vonatozás ezen a szakaszon olyan érzést nyújt, mintha egy életnagyságú terepasztalon utaznánk. A vasútkedvelők számára kihagyhatatlan élményt nyújt!

Bár a legnépszerűbb szakasz Porva-Csesznek és Vinye között található, akik igazi vonatélményre vágynak, érdemes teljes egészében beutazni a Veszprém – Bakonyszentlászló vagy akár a Veszprém – Győr vonalat. Ezzel a vonalnak minden csodáját és történelmi varázsát élvezhetik az utazók.

bakonyvasút

Fotó forrása: femina.hu

9. Csárda-hegyi őskarszt

Az Úrkúti Őskarszt egy különleges geológiai jelenség, mely Európa-szerte egyedülálló. Az ehhez hasonló felszínformációk és karsztosodott sziklaalakzatok más földrészek trópusi területein, például Dél-Kínában vagy Kubában is fellelhető.

A Bakony hegység több mint 100 millió éven át trópusi éghajlaton feküdt. A jura korszakban a területet tenger borította, amelynek üledékeiből a jelenlegi kőzetek kialakultak. A kréta korában a víz visszahúzódott, és elkezdődött a szárazföldi lepusztulás, vagyis a karsztosodás. Az ezt követően az agyagos és szenes üledékek fedték be a felszínt, és így megőrizték a kialakult formációkat a későbbi erodálástól.

A karsztosodás eredményeként kialakult különleges trópusi éghajlatot idéző karszt formációk csak a 20. században, 1920-tól kezdődően kerültek felszínre, amikor mangánércet bányásztak a Csárda-hegy oldalában. A terület védelme érdekében 1951-ben került természetvédelmi oltalom alá.

úrkúti őskarszt

Fotó forrása: bfnp.hu

10. Csehbánya

Csehbánya egy festői település a Magas-Bakonyban, csupán 16 km-re található Ajkától, a 8-as főútvonal közelében. A falut Bükk- és tölgyerdők veszik körül, amelyek különleges természeti szépséget kölcsönöznek a környéknek. Szomszédos települései közé tartoznak Németbánya, Szentgál, Városlőd és Kislőd. A Torna-patak is itt ered, fűszerezve az övezetet természetes vizekkel.

Csehbánya története Adler Ferdinánd városlődi hutamesterrel fűződik össze, aki 1761-ben itt alapított egy üveghutát és cseh üvegkészítő szakembereket telepített le. Az üveggyár a mai templom területén helyezkedett el, és 1760 és 1796 között működött. Különféle színű és alakú poharakat, palackokat és ablaküvegeket készítettek itt. Miután az üvegkészítést 1796-ban be kellett fejezniük, a munkások más településekre költöztek, de Csehbánya mint Városlőd pusztája fennmaradt. A huta bezárása után a helyben maradt munkások földműveléssel, állattenyésztéssel és faipari tevékenységgel foglalkoztak. Az 1869-es népszámlálás idején Csehbánya már önálló helységként szerepelt. A falu gazdag múltjával és természeti kincseivel felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak.

Csehbánya vonzó célpont azok számára is, akik nyugodt és békés környezetben szeretnének pihenni, távol a városi nyüzsgéstől. A falu barátságos közössége és természeti szépségei garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak minden látogatónak.

 

Szállást keres bakonyi kirándulásához?

Tekintse meg vendégházunkat!